banner-3-1
    Home       Reizen       Camper       Dichtbij       Diverse       Gastenboek       Links       Contact

Reizen - Val Cenis 2018

Foto album

dag01.jpg dag02.jpg dag03.jpg dag04.jpg dag05.jpg
Dag 1
Refuge De
Bramanette
 
Dag 2
Via-Ferrata
Col de la Madeleine
 
Dag 3
Cime du Laro
 
 
Dag 4
Multipitch
Microlithe
Sardières
Dag 5
Multipitch
L'Eperon des Eperviers
Marie Christine
dag06.jpg dag07.jpg dag08.jpg
Dag 6
Multipitch
Garden Party
Falaise De Tralenta
Dag 7
Pointe de
Lanserlia
 
Dag 8
Via-Ferrata
Du Diable
Fort Victor-Emmanuel

Informatie

Na een paar korte klimtripjes richting Frankrijk, komen we in 2018 na vele jaren terug naar de Savoie. Klimmen, via-ferrata en wandelen.
Een weekje is snel voorbij!
We konden het niet laten en vertrokken ene halve dag vroeger dan gepland waardoor we een volledige extra dag ter plaatse hadden.

Met onze eerste extra dag trokken we naar Refuge De Bramanette. We wandelden in de voetsporen van Hannibal en zijn leger, passeerden langs een mooi stuk natuur op Pré Maudru en mochten genieten van heel zomerse temperaturen. Daarmee was de toon gezet voor de rest van ons verlof.

De tweede dag waren we goed geïnstalleerd in ons appartement. Het beloofde opnieuw warm te worden dus in de voormiddag gingen we op stap naar de via ferrata op Col de la Madeleine. We namen onze tijd, genoten van het uitzicht en in de namiddag gingen we klimmen in het nabij gelegen massiefje Blocs de la Madeleine. Hoewel de lengtes maximum 15 meter waren, hadden we toch een heel aangename namiddag.

Via Pas de la Beccia trokken we op dag drie naar Cime du Laro. Hoewel we vroeg op pad waren, hadden we beiden last van het zuurstofgebrek in de lucht. What goes up, must come down. De afdaling was fysiek niet zwaar dus konden we ook gemakkelijker recuperen.

Dag 4 trokken we naar een echte toeristische trekpleister, de Monoliet van Sardières. De site is een beschermd Natura 2000 gebied. Wij gingen echter niet om de monolieten van op de grond en door het bos te bekijken. Wij gingen er eentje beklimmen namelijk de Microlithe. Deze korte Multipitch van 60 meter start met een 5c die overgaat naar 5B, gevolgd door een lengte 5a en eindigend op een 4c. De afdaling gaat via een rappel van 35 meter langs de noodkant en de rest van de weg naar beneden via een steil wandelpadje.

Na onze succesvolle kleine multipitch op dag 4 reden we terug richting Sardières voor het grotere werk. Multipitch L'Eperon des Eperviers aan Fort Marie Christine begon net als onze vorige met de moeilijkste route onderaan en hoe hoger, hoe gemakkelijker. Het was een bijzonder leuke route. De 5 lengtes zijn goed tot een 5C niveau. Alles is aanwezig: klimmen op plaat, graatklimmen, luchtige passages, schoorsteen, verticale wanden ... Als toetje eindigt de route aan het Fort Marie-Christine waar we als echte toeristen de frigobox uit de auto haalden en met schitterend uitzicht konden genieten van onze picknick. Deze route mocht van ons gerust dubbel zo lang geweest zijn! Op terugweg naar ons vakantieverblijf passeerden we toevallig langs een Bureau des Guides waar we de inspiratie vonden voor de uitstap van de dag nadien.

Hoog, hoger, hoogst. Dit lijkt wel de omschrijving voor de laatste drie dagen. Dag 6 trokken we dankzij het Bureau des Guides naar de Multipitch Garden Party aan Falaise De Tralenta. De aanloop naar deze route gaat over een soms moeilijk vindbaar pad. De route is heel mooi behaakt. Echter vooral plaatklimmen met weinig variatie. Positief is de kwaliteit van de rots en het uitzicht is 5 sterren waard.

Voor onze voorlaatste dag werd in de namiddag slecht weer voorspeld dus trokken we in de voormiddag naar de groene vallei van Plan du Lac nabij Termignong. We gingen er op pad voor de top Pointe de Lanserlia. De eerste week van juli was met snikhete temperaturen voorbij gevlogen maar ook hier vonden we nog veel sneeuwresten op en langs onze route. Op de top heb je een schitterend uitzicht over de volledige vallei In het noorden zie je de Grand Roc Noir en de zuidwand van de Grand Casse, in het westen de Dôme de L'Arpont, Dent Parrachée en de Dôme de Chasseforêt. Tussenin blinkt de Vanoisegletsjer. We zagen amper 2 mensen die dag, enorm veel marmotten van dicht en ver en vlak boven ons hoofd een gier die een paar keer over vloog. De laatste meters waren in versnelde pas te doen. De voorspelde regen was aangekomen.

De laatste dag... We krijgen wat last van de blues, morgen naar huis. We gingen naar Fort Victor-Emmanuel voor de Via Ferrata du Diable. Deze via ferrata combineert zeven onafhankelijke delen met verschillende moeilijkheidsgraden. Van makkelijk tot zeer moeilijk. Bijna 4km aan via ferrata. Helaas was van Ans de batterij plat en ging Koen alleen verder. De indicatieve tijd voor deze tocht is geschat op 6 tot 8 uur naargelang je niveau. Koen deed het in net geen 4 uur...

Links
Copyright.
De foto's op deze website mogen gebruikt worden mits onze toestemming.
Gebruik hiervoor het contactformulier.